Da det maritime er en stor del af vores Motorbådsklub er her samlet de mest almindelige knob, stik og lidt om splejsning. Siden vil blive opdateret med tiden.
Tips og tricks til daglige praktiske knob og knuder
Splejsning
Slyngestik
Et slyngestik er et meget simpelt knob at binde. Knobet kan både bindes omkring en anden snor, eller fx. En pind, pæl eller rafte. Der er flere måder at binde et slyngestik på, enten som vist på billerne og videoen, men også på den nemmere måde, hvor man trækker en løkke over det man vil binde omkring, hvor efter man trækker de to ender igennem løkken.
Denne knude er også hurtig og nem at binde op igen efter brug, hvilket gør den meget praktisk at bruge, hvis bare man lige skal bruge en hurtig måde at binde noget op i en kort periode.
https://da.wikipedia.org/wiki/Slyngestik
Kællingeknude
En Kællingeknude, er en knude som mange ofte kommer til at bruge..
Men faktisk er en kællingknude et råbåndsknob, som er bundet forkert.
Dette gør knuden svære at få op igen, når først den har været under belastning (altså strammet meget), der for er det en absolut god viden, både at vide hvordan en kællingeknude laves, og men også hvordan man ikke binder et råbåndsknob, på den måde burde man lære at binde den rigtige knude istedet. Måden man kan kende et råbåndsknob og en kællingeknude fra hinanden, er ved at kigge på enderne. På et råbåndsknob, ligger enderne op af sig selv (parallelt) med sig selv når den er strammet til, hvor imod en kællingeknude, vil i stedet have et kryds når den strammes (ret vinkel).
https://da.wikipedia.org/wiki/Kællingeknude
HMS knude
HMS knude, bruges blandt andet når man klatrer. denne friktionsknude opfanger energien i rebet, så man stedet for at blive stoppet hurtigt og få skader i kroppen, stedet bliver stoppet langsommere.
HMS knude, kan også bruges til nedfiring af personer eller ting. Dette kunne fx. Være den store rafte som skal ned igen efter man har været på lej og bygget en masse. På den måde kan man lige så stille hejse ned, i mens man har kontrol over farten.
https://en.wikipedia.org/wiki/Munter_hitch
Kvælerstik
Kvælerstikket er et af de mest effektive knob til fastgøring. Følg vejledningen som er en lille guide til hvordan, du lære at binde et kvælerstik.
Knobet er et forholdsvis simpelt, stærkt og sikkert knob at binde, som næsten ikke er til at binde op når først den er strammet til, da knobet låser sig selv ved både at gå over og under sig selv når den bindes. Kvælerstikken er rigtig godt til brug på steder hvor den enten SKAL holde, eller hvor den skal blive i lang tid, idet knobet er meget svært at binde op igen. Derfor er kvælerstikket rigtig godt til mange forskelige formål.
https://en.wikipedia.org/wiki/Constrictor_knot
Inline ottetal
Inline ottetal, er en knude med en ottetals knude bundet direkte på en snor, uden man har brugt enderne. Selve løkken er som sådan ikke særlig stærk og det er begrænset hvor meget man kan “stresse” knuden. Et inline ottetal bruges derfor mest for at have en praktisk og stabil løkke som man kan trække i, som en type håndtag.
Rullestik om egen part
Rullestik om egen part, er en justerbar løkkeknude.
Knuden bruges både på karbinhager, men kan også bruges på fx. en rafte, snor, sikre barduner og oversejl når man er på telt tur og camping, eller andet man vil binde omkring og fastgøre.
Spændingen sikres bla. ved at man skubber stikket op så det sidder fastlåst. På den måde kan man justere løkkens størrelse.
https://da.wikipedia.org/wiki/
Trompetstik
Trompetstik benyttes til at forkorte eller fjerne slæk på et reb, som fx. er for langt i forhold til det rebet er bundet imellem.
Det kan også bruges til at aflaste flossede dele af et reb, så man stadig kan bruge det., idet man kan binde den beskadiget del ind i trompestikket og dermed minimere belastningen på det svage punkt. Et trompetstik løsner sig, hvis det ikke er belastet og strammer sig selv når det belastes. På den måde kan man “forkorte” en snor uden at ende med knude som ikke kan åbnes bagefter, eller være nød til at skære en lang snor over.
https://da.wikipedia.org/wiki/Trompetstik
Pælestik
Pælestik er en yderst praktisk måde at binde en lykke, som ikke kan stramme sig selv. Det er fx. praktisk hvis man sejler og skal lægge til land. På den måde har man en fast løkke for enden af rebet. Pælestikket er både hurtigt at binde, samtidig med at den er stabil.
https://da.wikipedia.org/wiki/Pælestik
Råbåndsknob
Råbåndsknob er et af de bedst kendte knob.
Råbåndsknobet bruges til at binde to reb sammen, oftes to ender. således man binder to mindre reb sammen til et langt reb. Det kan bl.a. også bruges til sejl, binde knuder på pakker osv.
https://da.wikipedia.org/wiki/Råbåndsknob
Slyngestik
Et slyngestik er et meget simpleste knob at binde. Knobet kan både bindes omkring en anden snor, eller fx. En pind, pæl eller rafte. Der er flere måder at binde et slyngestik på, enten som vist på billerne og videoen, men også på den nemmere måde, hvor man trækker en løkke over det man vil binde omkring, hvor efter man trækker de to ender igennem løkken. Denne knude er også hurtig og nem at binde op igen efter brug, hvilket gør den meget praktisk at bruge, hvis bare man lige skal bruge en hurtig måde at binde noget op i en kort periode.
https://da.wikipedia.org/wiki/Slyngestik
Ottetalsknob
Ottetalsknob bruges til at lave et stopknob på et reb, så det ikke løber ud af af det emne det går igennem, som fx. en karabinhage eller lignende genstande, som rebet løber igennem.
Denne afslutning bruges næsten altid når man klatre, på den måde er kan sikker på at ende ikke løber ud, men stedet stopper.
https://da.wikipedia.org/wiki/Ottetalsknob
Flagknob
Flagknob er praktisk at kunne binde når flaget skal op. Når først man kan binde denne nemme flagknude / flagknob bliver man hurtigt flagmesteren. Fordelen ved et flagknob istedet for en alm. knude, er at et flagknob hurtigt og nemt, både kan bindes og bindes op igen.
https://da.wikipedia.org/wiki/Enkelt_flagknob
Dobbelt halvstik
Et dobbelt halvstik er velegnet, når du har lidt belastning på tovet. Det benyttes ofte til at fastgøre fendere og tovværk til søgelænderet. Vær opmærksom på: Et dobbelt halvstik kan give sig ved uens belastning. At stikket nemt giver sig er en fordel, når du eksempel vis skal justere hvor højt en fender sidder. Det er dog en ulempe hvis målet er en fast og sikker fastgørelse, eksempelvis ved fortøjning. Her er rundtørn med dobbelt halvstik om egen part en bedre løsning.
Rundtørn og dobbelthalvstik om egen part
Et dobbelt halvstik kan bindes “om egen part”, det vil sige om tovværket selv. Det er et meget alsidigt knob der ofte benyttes til fortøjning. Når der også tilføjes en rundtørn, er det muligt at binde stikket selv om der er stor belastning på rebet. Eksempelvis hvis der er vindpres på båden under fortøjning.